Herencsényi Palóc Búcsú, 15. évfordulós testvér-települési találkozó és Falunap

A 15. évfordulós testvértelepülési találkozó a X. „Palóc projektet” az Európai Unió finanszírozta az
„Európa a polgárokért” program keretében.

A beszámoló ide kattintva érhető el!


Meghívó:


Újságcikkek:Beszámoló

2017. július 1-5.

A delegációk érkezése után, a vendégek fogadása, és a szállások elfoglalása következett. Ezek után álló fogadás a vendégeink tiszteletére, ahol ismerkedés, egymás megismerése, a házigazda, a meghívott települések és helyi civil kezdeményezéseik bemutatkozása történt.

Testvértelepülések: Szaflary (Lengyelország), Szilágynagyfalu, Erdély (Románia).

A teljes képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!

2017.07.01 (szombat)

Herencsényi Palóc Búcsú, 15. évfordulós testvér-települési találkozó és Falunap.

A palóc identitás és összetartozás jegyében rendezzük meg minden év július első szombatján a Palócbúcsút. A Palócbúcsú nemzetközi hírű, nagyszabású rendezvény, alkalmat ad megvizsgálni az EU politikájának az emberek hétköznapi életére gyakorolt hatását. Elősegíti a szemléletváltozást, és az eredmények bemutatását az európai döntéshozók részére – úgy a helyi intézmények szintjén, mint európai szinten. A falu legfontosabb ünnepe kiváló lehetőséget nyújt a magyar és a helyi kultúra megismerésére és megfelelő keretet ad a testvér-települések bemutatkozásának. Ebben az évben a búcsút a szabadtéri színpadon tartottuk, az időjárási viszonyokra tekintettel.

A búcsúra évről évre érkeznek hagyománytisztelő lakosok, hogy kifejezzék együvé tartozásukat. Több évben megismétlődik a gyalog búcsúsok részvétele, akik a szomszédos településről érkeznek községünkbe. Az eseményen a palócokon kívül részt vettek a testvér-településeink küldöttjei is.

A teljes képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!

A szentmise után következett a hagyományos palóc ételek kóstolása, majd programok vették kezdetét, amiben a résztvevő országok: (Szlovákia, Lengyelország, Románia, Csehország, Szlovákia, Horvátország, és Magyarország).
Nagyon hasonló európai múltra tekintenek vissza értve ezalatt az Unióban eltöltött viszonylag rövid időszakot, az európai integrációval elnyert szabadság, biztonság és jog érvényesülés újdonságát az itt élő polgárok számára. Találkozónkon ennek megfelelően kiemelt célként kezeljük a közös értékeken, történelmen és kultúrán alapuló identitás kialakítását, megerősítését. Ugyanakkor a kelet közép európai térség települései rendelkeznek olyan tapasztalatokkal, melyek globális képet biztosítanak a nyugati tagállamok polgárai számára. Ennek közös közvetítését is célul tűztük ki.

Programjaink között szerepel a fogadó települések és meghívottak, hagyományőrzőinek bemutatkozása. Legújabb testvér-településünk Pincina – Pinc (Szlovákia).
Sor került az ünnepélyes testvér-települési együttműködési partnerszerződés aláírására.

A teljes képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!

Ez a nap nemcsak a kellemes eredményekben és programokban gazdag, hanem hathatósan támogatja az európai érzés elsajátítását a polgárok körében. Mivel a herencsényi találkozó legszélesebb hatókörű a partneri találkozóink között, tömegeket megmozgató gazdag szórakoztató program –kínálatot tartalmazó rendezvény keretében zajlik évről évre, minden partnerünk szívesen és nagy létszámú delegációval vesz részt rajta. Örömmel hozzák el saját kultúrájukat bemutató, hagyományőrző és egyéb művészeti csoportjaikat.

Hosszú távú projektcélként az állampolgári szemlélet megerősítését fogalmaztuk meg, azaz hogy aktív részesei legyünk az Európai Uniónak. A programokat e kérdések köré csoportosítottuk.

A teljes képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!

2017. 07. 02 – 05.

2017.07.02 (vasárnap) – Testvér-települési vitanap

Vitafórumot kezdeményeztünk több témában, ahol nem csak a döntéshozók, hanem minden polgár kifejthette véleményét. Elmondhatták a jó és rossz dolgokat, amikhez ők az Európai Uniót kötik. Megismerték az EU valódi működését alapértékeit, céljait, beszéltünk azokról a problémákról, amiket a polgárok nélkül egyetlen döntéshozó sem tud meghozni. Közös történelmi múlt okán hasonló problémákkal küzdünk. Országaink viszonylagos lemaradása, településeink elnéptelenedése elöregedése mind-mind arra ösztönzik a közösségeinket, hogy közösen keressünk ma megoldást az elmaradottság felszámolására, fiataljaink megtartására. Igyekeztünk egymás részére a „jó gyakorlatokat átadni”, hogy az EU által biztosított lehetőségeket (források, szabad mozgás, munkavállalás, stb.) minden polgárunk egyéni és közösségi boldogulására tudja fordítani. Megpróbáltuk polgáraink érdeklődését felkelteni

EU-s szakpolitikák, közérdeki kérdések iránt. Ennek köszönhetően 2020-ban jóval nagyobb aktivitást remélhetünk országainkban, településinkben, a következő parlamenti választásokon.
A fórumon belül elutaztunk Hollókőre (világörökség része), az EU-s támogatások eredményének megismerése céljából, idegenvezető segítségével. Eredményesen eltöltött nap után testvértelepülések hazautazására került sor.


A teljes képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!


Testvértelepüléseink honlapjai:

Csáb (Szlovákia) honlapja: http://www.cebovce.sk/

Kalonda (Szlovákia) honlapja: http://www.kalonda.ocu.sk

Pincina (Pinc) -Szlovákia honlapja: http://www.pincina.sk/

Szalfary (Lengyelország) honlapja: http://www.szaflary.pl/

Podivin (Csehország) honlapja: http://www.podivin.cz/

Haraszti (Horvátország) honlapja:

Szilágynagyfalu (Románia) honlapja: http://www.nusfalau.ro/