Testvértelepülések

 

Csáb (Szlovákia)

A falu területe a régészeti leletek tanúsága szerint már a bronzkorban lakott volt. A falu eredetileg nem a mai helyén, hanem a Györgymárton-partalja nevű falurészen feküdt, ahol a régi pincék üregei és korabeli térgyak kerültek elő. A falu temploma valamikor a domb tetején állott. A régi falut 1241-ben a tatárok pusztították el, a lakosság a közeli erdőkbe, hegyekbe menekült. A falut 1272-ben “Chab” néven említik először, amikor a Hont-Pázmány nembeli Lampert comes fiának Demeter ispának adta. Később századokon át a Balassák birtoka, akiknek kastélyuk is állt itt. A hagyomány szerint kastélyban Balassi Bálint is gyakran tartózkodott. A kastély még 1880-ban is állt, de később teljesen elpusztult. Mára nyoma sem maradt. 1715-ben malom és 68 háztartás volt a településen. A 18. században a falu birtokának egy részét a Zichy család szerezte meg. 1828-ban 112 házában 674 lakos élt. A 19. század közepén a faluban 8 urasági, 32 paraszti és 52 zsellérház állt. A 601 lakosból ekkor 587 magyar volt. A falu lakói favágással, fuvarozással, földműveléssel, állattenyésztéssel foglalkoztak.

Vályi András szerint “CSÁB. Cebovce. Magyar, és tót falu Hont Vármegyében, földes Ura Gróf Balassa Uraság, lakosai katolikusok, fekszik Nógrád Vármegyének szomszédságában, Kékkőtöl egy, és negyed rész mértföldnyire, határbéli földgye jó, legelője elég, fája mind a’ kétféle, termékeny szőlő hegye jó bort terem, első Osztálybéli.”

Fényes Elek szerint “Csáb, (Csabovcze), magyar falu, Hont megyében, ut. p. B. Gyarmathoz északra 1 1/2 mfd. 696 kath. lak. Kath. paroch. templom. Vendégfogadó. Szőlőhegy. Vizimalom a Kürtös vizén. F. u. b. Balassa, gr. Zichy.”

1910-ben 774, túlnyomórészt magyar lakosa volt. A trianoni békeszerződésig területe Hont vármegye Ipolynyéki járásához tartozott. 1938 és 1944 között Magyarországhoz tartozott.

Csáb (Szlovákia) – Az együttműködési partnerszerződés ide kattintva megtekinthető

——————————————————————–

Szilágynagyfalu (Románia)

Községünk két településből áll: Szilágynagyfalu, lakossága 3200 fő, és Bürgezd, mely 4 km-re található a községközponttól és melynek lakossága 400 fő. A 3600 fős lakosság 70%-a magyar, 12% román és 18% roma származású. Vallási hovatartozás szempontjából nagyrészt reformátusok lakják, de sok a baptista, igaz keresztyén, ortodox, és van néhány katolikus család is.

Jelenlegi polgármester Mate Radu. Ő 2008 óta független polgármesterként irányítja községünket.

Honlap: www.nusfalau.ro

E-mail: primarianusfalau@yahoo.com

A lakosság vallási sokszínűsége miatt Szilágynagyfaluban három templom és két imahely található.

Szilágynagyfalu – Erdély (Románia) – Az együttműködési partnerszerződés ide kattintva megtekinthető

Szaflary (Lengyelország) – Az együttműködési partnerszerződés ide kattintva megtekinthető

Podivin (Cseh Köztársaság) – Az együttműködési partnerszerződés ide kattintva megtekinthető

Kalonda (Szlovákia) – Az együttműködési partnerszerződés ide kattintva megtekinthető

Haraszti (Horvátország) – Az együttműködési partnerszerződés ide kattintva megtekinthető

 

Csáb LETÖLTÉS
Szaflary LETÖLTÉS
Podivin LETÖLTÉS
Kalonda LETÖLTÉS
Haraszti LETÖLTÉS
Szilágynagyfalu LETÖLTÉS