Látnivalók

Polgármesteri Hivatal

A község polgármesteri hivatala falán van elhelyezve:

  • A faluban született Lisznyai (Damó) Kálmán költő emléktáblája. Lisznyai (Damó) Kálmán (1823-1863) a 19. század. 2. felében rendkívül népszerű, népies hangú költő volt.
  • Gróf Bethlen István miniszterelnök herencsény “bújdosására” is márvány tábla emlékeztet

Római Katolikus templom

A templom román stílusú szentélye a XIII. században épült, majd a XIV. század során bővítették. A gótikus diadalív és az északi ajtó előcsarnoka még 1801-ben is állt. Az 1700-as évek elején jól felszerelt templomként szerepel, míg 1767 és 1829 között kis tetőtornyát említették. 1801-ben bővítési tervet készítettek, majd hajóját 1852-ben bővítették. Ekkor tornyot is építettek hozzá. A több szakaszban épült templom keletelt, egyhajós. Előreugró homlokzati tornya vízszintes és függőleges falsávokkal tagolt, a templomfalak díszítés nélküliek. Szentélye patkó alakú, északi oldalához sekrestye kapcsolódik. A szentély falában két román ablak, az északi hajófalban gótikus ajtókeret helyezkedik el. Belső tere síkmennyezetes, karzatát két pillér tartja. A padló mozaiklapos, melyet közvetlenül az eredeti, négyszöges téglával burkolt járószintre helyeztek.

Nepomuki Szent János szobor

A szobor a XVIII. században készült, barokk stílusban. Az igényesebb kivitelu, jó állapotú alkotás alul kiszélesedo talpazaton áll. A talpazat 162 centiméter magas, 80 X 80 centiméter keresztmetszetu, tagolt fejezettel ellátott, elooldalán kartus látható. Anyaga puhább mészko. A szobor magassága 140 centiméter, festett, a szent nagyméretu keresztet tart, feje felett csillagokkal díszített glória. Keményebb mészko anyagának köszönheti, hogy a szobor részletei is megmaradtak eredeti állapotukban. A korábbi falkerítés helyére 1979-ben alacsony beton-, ko anyagú támfalat építettek a talpazat köré.

Török templom

Régi gazdasági épület

Palóc épületek

Szabadidő park

Játszótér