Köszöntő

Szeretettel köszöntöm Önt Herencsény Község Önkormányzata nevében! Örömmel tölt el, hogy a kommunikáció forradalma lehetővé teszi, hogy a mi kis községünk is az érdeklődők rendelkezésére álljon egy virtuális látogatás céljából.

Herencsény egy alig 700 lelkes kis falu a Palócföld szívében, a Belső-Cserhát szelíd lankái között. A gyönyörű természeti környezetben fekvő, hagyományait ápoló, vendégszerető község folyamatos küzdelmet folytat az elöregedési folyamat ellen, a népessége megmaradásáért. Ez meghatározza az Önkormányzat tevékenységét is. Komoly erőket mozgatunk meg a térség turisztikai vonzerejének növelése céljából a palóc kultúra ápolása, építészeti és tárgyi emlékeink megőrzése érdekében. Megmaradásunkat szolgálják a fiatalok helyben tartását szolgáló Európai Uniós jellegű kísérleti programokban való részvételünk, valamint az idegenforgalomban, a falusi turizmusban rejlő lehetőségek kihasználása érdekében tett erőfeszítéseink is.

A korai középkortól lakott község főbb látnivalói az 1943 óta természetvédelmi területként számon tartott Arethusa-forrás, a XVIII. századból származó nevezetes műemléke, a Nepomuki Szent János-szobor, a XIII. századi körtemplom átalakításával az 1300-as években épült római katolikus templom, valamint a XIV. századból származó, gótikus stílusú Haraszti pusztai templom.

A falu polgármesteri hivatala a volt Lisznyai-kúria helyén működik. Az épület falán márványtábla emlékeztet az itt született Lisznyai Damó Kálmánra, Petőfi barátjára, a híres Palócz dalok szerzőjére. Ugyanitt egy másik márványtábla állít emléket a német megszállók elől bújdosásra kényszerült gróf Bethlen Istvánnak, Magyarország egykori miniszterelnökének, aki 1944 vészterhes napjaiban néhány hónapig Herencsényben talált menedéket.

Herencsényt Nógrád megye közepén Balassagyarmat ill. Pásztó irányából lehet megközelíteni, ha a világhálón való utazása után személyesen is szeretne meglátogatni bennünket.

Várják Önt látnivalóink és programjaink, valamint az itt élő barátságos, vendégszerető lakosság!

Jusztin Józsefné

Polgármester